Pot na Breg


Našo pot bomo začeli pred mogočno stavbo Osnovne šole v Mežici, ki jo je zasnoval arhitekt Max Czeike in jo nadaljevali mimo grobišča borcev NOB, ki leži v naselju, kamor zavijemo z glavne ceste. Cesta zavije ob grobišču navkreber in se konča pri pokopališču, kjer peš pot zavije po hribu navzdol. Če smo s kolesom, ta del poti prehodimo. Asfaltna cesta, na katero se spustimo, nas pripelje do Turističnega rudnika in muzeja Podzemlje Pece, katerega notranjost si lahko ogledamo tudi s kolesom, ob predhodni najavi. Od muzeja do lokalne ceste, kjer nadaljujemo pot, nas loči le nekaj minut. Po lokalni cesti pa se zapeljemo le okoli ovinka do ceste, ki vodi do CŠOD Peca. Po poti se nato vzpnemo do naselja Breg, kjer nas ob poti pozdravijo ostanki nekdanjega rudarskega zaselka in nam pričajo nemo sliko rudarskega življenja v preteklosti. Pot nadaljujemo navkreber po vijugasti cesti do odprtega območja s hišami, kjer stoji dom CŠOD Peca. Ob domu najdemo veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa z adrenalinskim parkom v okolici. Kratek del poti, ki še vodi navkreber, nadaljujemo od doma naprej po cesti, ki kmalu preide v gozdno cesto oz. pot.

Gozdna idila in bogato podrastje nas spremljata ob poti navkreber. Ko se pot prevesi navzdol proti dolini, imamo le še kratek del poti do travnika smučišča, po katerem nadaljujemo naprej in nam po poti nudi lep pogled na Mežico pod nami. Naše popotovanje nadaljujemo zopet mimo spomenika NOB, kjer se naša pot sklene in jo zaključimo pri začetku poti, pri osnovni šoli Mežica.

Pot je nezahtevna in primerna za vsakogar, prav tako jo lahko prevozimo s kolesom. Najlepši del poti vodi po lepih gozdnih poteh in po travniku smučišča Mežica, njen najskrivnostnejši del pa si lahko ogledate v podzemlju rudnika globoko pod goro.

Prenesi si (GPX) Pot na Breg